Dyre cykler i modvind

04/04/2016

Foråret har meldt sin ankomst, og endnu en cykelsæson står for døren. Det betyder masser af ryttere på landevejene. Og hvis de ikke tænker sig godt om, inden de kører hjemmefra, risikerer de at stå uden cykel næste gang, de skal ud at træne. De dyre racercykler er nemlig i høj kurs hos tyvene, som finder ejerne på nettet og stjæler cyklerne direkte fra bopælen.

Antallet af cykeltyverier er fortsat faldende. Det viser nye tal fra Tryg, der har kigget tilbage på udviklingen over de sidste fem år fra 2011 til og med 2015. Således faldt det samlede antal cykeltyverier med 22 procent i perioden. Antallet af stjålne cykler, der koster mere end 30.000 kroner, steg derimod til over det dobbelte. Og det skyldes ikke kun, at der i takt med cykelsportens voksende popularitet er kommet flere dyre cykler på landevejene og i skovene. Tyvene har også fundet en ny, smart metode til at lokalisere de kostbare racere og mountainbikes.

”Vi oplever, at tyvene har fulgt med den digitale udvikling. De overvåger de sociale medier og holder øje med alle motionisterne, der flager deres ruter på træningsapp’s såsom Endomondo og Strava. På den måde finder de ud af, hvem der har de dyre cykler, hvor de bor, og slår til og stjæler cyklen, når ejeren ikke er hjemme,” fortæller Charlotte Gøttler, forebyggelseschef hos Tryg. ”Andre tyve bruger Den Blå Avis og holder øje med dyre cykler, der kommer til salg. De tager derpå ud og inspicerer cyklen og lader som om de er interesserede købere, hvorefter de stjæler cyklen natten efter,” fortsætter hun.

Cykling en dyr sport, og heller ikke på motionsplan spares der på udstyret, hvorfor rytterne er blevet et særdeles attraktivt mål for tyvene. Med andre ord gør man klogt i at træffe sine forholdsregler, hvis man er en af de motionister, der har investeret mange penge i sin cykel.

Trygs forebyggelseschef giver motionscyklisterne følgende råd med på vejen:

· Vær varsom med, hvilke oplysninger og billeder, du deler på de sociale medier – og med hvem
· Hvis du benytter træningsapps, skal du sørge for at slå privatindstillingerne til, så ikke alle og enhver kan se din rute
· Slå først træningsapp’en til, når du er et stykke væk fra din bopæl, og sluk igen noget tid før, du kommer retur til din bopæl
· Parkér ikke din cykel udenfor, men lås den inde i din bolig, en kælder, et skur eller lignende
· Lås cyklen, selvom du opbevarer den indenfor i boligen, i kælderen, skuret m.m.
· Lås altid cyklen med en forsikringsgodkendt lås, dvs. en lås godkendt af Dansk Varefakta Nævn
· Brug en ekstra lås, som kan vikles rundt om både hjul og stel, og allerhelst rundt om noget, der sidder fast i jorden, gulvet eller væggen
· Benyt syntetisk DNA-mærkning til din cykel


Mærkning med syntetisk DNA er et nyt og effektivt våben mod tyveri af værdigenstande. Genstanden påføres en usynlig væske med en unik kode, som kun kan ses under UV-lys og ikke kan fjernes igen. Væskens kode er personlig og bliver derfor linket direkte til ejermanden, som er noteret i et register.

Tryg, der som det første forsikringsselskab herhjemme kan tilbyde sine kunder syntetisk DNA til en fordelagtig pris, har allerede gode erfaringer med anvendelse af den nye teknologi til forebyggelse af indbrud. Også i forbindelse med cykeltyverier ser forsikringsselskabet klare fordele i DNA-teknologien, ikke mindst i forhold til de dyre cykler.

”Med DNA-væsken kan ejeren mærke både cyklen og enkelte dele såsom fælge og tandhjul m.m. DNA-mærkning har ikke bare en forebyggende effekt, men gør det også svært at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden,” udtaler Charlotte Gøttler. ”De dyre cykler er særligt sårbare over for tyveri, og DNA-mærkning kan gøre dem mindre attraktive for tyvene, der ligesom hælerne ikke ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri eller indbrud,” uddyber hun.


FAKTA
Antallet af motionscyklister er nærmest eksploderet inden for de seneste år. Siden 2001 er medlemstallet i Danmarks Cykle Union næsten fordoblet til nu 35.000. Og de udgør blot en lille del af det samlede antal danske motionscyklister, som ifølge Idrættens Analyseinstitut allerede i 2013 talte cirka 350.000 personer.



Pressekontakt
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk



Om Tryg
Tryg er Danmarks største forsikringsselskab og det næststørste selskab i Norden. Som ledende nordisk forsikringskoncern med aktiviteter i Danmark, Norge og Sverige arbejder Tryg for at skabe tryghed og værdi for sine kunder, medarbejdere og aktionærer. I 2015 sikrede Trygs 3.400 medarbejdere tryghed for flere end 2,7 millioner kunder. Tryg er noteret på Nasdaq Copenhagen, og 60 procent af aktierne ejes af TryghedsGruppen smba, der via TrygFonden årligt uddeler omkring 500 mio. DKK til tryghedsskabende formål.